В София бе създадена лаборатория за иновации в хранителната индустрия 14.07 | 12:57
Дейностите по проекта „FIT4FOOD 2030“ бяха представени в рамките на европейската конференция „Храни 2030
През седмицата, в София бе създадена градска лаборатория, която е част от проекта на Европейската комисия (ЕК) "FIT4FOOD 2030". В рамките на проекта се предвижда създаване на градски и политически лаборатории, както и на европейски мозъчен тръст, с който да се стимулират иновациите в хранителната индустрия във всички европейски страни.
Проектът "FIT4FOOD 2030" е създаден, за да подпомогне необходимата трансформация на изследванията и иновациите в областта на храните и продоволствената сигурност. Създаването на градска лаборатория (City Lab) в София ще улесни работата на Европейската комисия в България, като насочи общественото внимание към четирите основни приоритета на програмата - хранене в контекста на устойчиви и здравословни навици; създаването на екологично устойчиви хранителни системи, щадящи климатичната среда; кръгова икономика, която е насочена към ресурсно ефективна затворена хранителна система и стимулиране на иновации.
В първата дискусия, проведена на Градска лаборатория София (City Lab) по инициатива на Центъра за изследване и анализи (ЦИА), взеха участие учени и експерти в областта на храните и биотехнологиите, които дискутираха проблема за адекватната и достоверна информация, която се предоставя на крайния потребител. В следствие на проведената дискусия, хранителните експерти и учени насърчиха провеждането на събития за повишаване на информираността на обществото във връзка с неизяснената и неточна информация, която му се предоставя.
Дейностите по проекта "FIT4FOOD 2030" бяха представени в рамките на европейската конференция "Храни 2030 – изследвания и иновации за продоволствена сигурност и повишаване на качеството и сигурността на храните и хранителните системи", която се проведе по-рано в Пловдив, както и на специализирания семинар "Осигуряване на качеството на безопасността на храни, напитки и фуражи", който бе проведен под съвместната инициатива на Българска агенция по безопасност на храните, Центъра за обучение по качество и безопасност на храните, катедра "Биотехнология" на УТХ и Центъра за оценка на риска по хранителната верига към Министерство на земеделието, храните и горите.
Водещи
-
АФП: Политическа криза може още да забави пълното присъединяване на България към Еврозоната
В неделя България и Румъния ще се присъединят частично към Шенген
28.03 | 20:00
-
Топ астролог: Краят на света няма да е тази пролет!
Най-вероятно в комбинация със затъмненията ще се отключи една глобална рецесия, прогнозира...
28.03 | 19:45
-
Приложение показва в коя аптека можем да намерим определено лекарство
Информацията се обработва от фармацевт и започва търсене на възможности за осигуряване на...
28.03 | 19:30
-
Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите
Подходът ще е много по-балансиран и партньорски, обясни зам.-председателят на ГЕРБ
28.03 | 19:10
Най-четени
-
Ваканционна вила на Карибите и... Какво взема Цеци Красимирова след развода с мултимилионера
Оказва се, че двамата не са подписвали предбрачно споразумение, което да защити несметното...
28.03 | 16:47
-
Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство днес
ДПС, БСП и "Има такъв народ" бяха категорични, че биха върнали мандата, ако го получат....
28.03 | 08:13
-
ИТН получи и върна празна папката с мандата (ВИДЕО)
Това е най-правилното за България”, заяви Вълчев преди да върне обратно папката с мандата на...
28.03 | 11:15
-
Проф. Киров каза кой може да стане служебен премиер
Някои хора трябва да престанат да експериментират с Конституцията, защото се получават лоши...
28.03 | 13:00