В Троянския манастир миряни ще бъдат обучени да проповядват 13.01 | 17:50

Световна тенденция е проповедите в неделя и в празнични дни да се водят от просветени миряни

От iNews.bg

В Троянския манастир миряни ще бъдат обучени да проповядват християнската вяра. Това ще стане на тридневен семинар за млади богослови и проповедници, които не са духовници. Той се организира от Троянската Света обител по инициатива на богослови и проповедници от цялата страна, съобщи за БТА игуменът Величкият епископ Сионий.

Обучението ще се състои от 16 до 18 януари в новооткритата зала в манастирския комплекс, посветена на архимандрит Макарий. Това ще е първото голямо събитие там след откриването на конферентната зала на 27 декември миналата година.

В семинара ще участват около 30 души от страната - духовници и миряни. Те ще бъдат обучени в прилагането на утвърдени методи на проповед. Целта е християните да бъдат призовани да проповядват сред други християни.

По думите на дядо Сионий световна тенденция е проповедите в неделя и в празнични дни да се водят от просветени миряни, а не от духовници или богослови.Участниците в обучението ще се включат във всички манастирски богослужения и ще им бъдат представени няколко лекции.

Водещи

Най-четени