В Ямбол искат завод за преработка на отпадъци, а не депо 22.07 | 16:36

Министър Нона Караджова се срещна с общинските съветници, които са против депото

От Петя Михайлова

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова се срещна с общинските съветници от община Ямбол, които са против изграждането на депото за отпадъци. Това е третата поред среща, която министър Караджова предприема с цел да бъде постигнат консенсус за реализиране на проекта, финансиран от Оперативна програма "Околна среда”.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Министър Караджова припомни, че сега е последната възможност общините Ямбол, Нова Загора, Тунджа, Сливен и Стралджа да се възползват от предвидените около 33 млн. лева, защото след 2013 година Европейският съюз няма да ни отпуска средства за проекти в сектор "Отпадъци”.

"Изцяло решението е на местните власти, правителството няма да налага решение под никаква форма, то няма и право да налага решение”, допълни тя.

"Ако не се постигне съгласие, предвидените евросредства за регион Ямбол ще се прехвърлят за други региони, а петте общини ще трябва да  извозват отпадъците си до други лицензирани депа. Това значително ще повиши такса смет за населението, особено след 2013 година, когато без друго стойността й ще се вдигне", изтъкна министър Караджова.

Голяма част от общинските съветници в Ямбол предпочитат вместо депо да се изгради завод за преработка на отпадъците, за който вече има заявен инвеститорски интерес. Министър Караджова посъветва местните власти да изградят депото с евросредства, а успоредно с него да започнат и строителството на завода. 

Според европейските директиви до 2020 година България трябва да постигне минимум 50 процента рециклиране на отпадъците и да ограничи депонирането на биоразградими отпадъци. Останалите 50 процента отпадъци общините сами трябва да изберат по какъв екологосъобразен начин да ги преработват.

В края на срещата министър Караджова и кметът на Ямбол Георги Славов изразиха готовност за местното население да се организира посещение на модерно депо, изградено с евросредства, и на рекултивирано старо депо. Така протестиращите жители ще се убедят на място, че притесненията им относно изграждането на депото в близост до града са неоснователни, защото всички съоръжения ще отговарят на националните и европейски екологични стандарти.

Регионалното депо за отпадъци в Ямбол е едно от 23-те депа, чието изграждане се финансира от Оперативна програма "Околна среда”. То ще обслужва общините Ямбол, Нова Загора, Тунджа, Сливен и Стралджа с население от близо 300 хил. души. Изграждането на системата ще бъде частично финансирано от оперативната програма с около 33 млн. лв. Първоначалните проучвания предвиждат да има депо за отпадъци, инсталация за механично-биологично третиране и компостираща инсталация.

Водещи

Най-четени