В Ямболско водят борба с безработицата 14.07 | 18:50

Регионалните програми за осигуряване на заетост давали положителни резултати

От Андриян Георгиев

Регионалните програми за осигуряване на заетост дават положителни резултати в стимулиране пазара на труда в област Ямбол, съобщават от областната администрация в Ямбол.

Това е станало ясно от заседанието на Областната комисия по заетост.

Ефектът от различните национални и европейски програми, които се реализират на територията на областта, е виден и от очертаващата се тенденция към намаляване броя регистрирани безработни в Ямболски регион през последните месеци на настоящата година, твърдят от областната управа.

Повишаване качеството на работната сила чрез професионално обучение, образование и ограмотяване; активиране на неактивните и обезкуражени лица са приоритетните области, изведени от Комисията за Ямболски регион.

Като основни целеви групи за областта са младежи до 29 г., безработни лица над 55 г., безработни лица с ниско образованите и без квалификация, хората с трайни увреждания и групата на обезкуражените.

Като една от най-успешно развиващите се програми в област Ямбол е ваучерното обучение по схема "Аз мога”. Сред другите европейски и национални програми, които се радват на интерес, са различните схеми и програми за осигуряване на социален и личен асистент за хора с увреждания.

Водещи

Най-четени