В енергийния сектор винаги ще има монополи, според Орешарски 20.03 | 09:36

Служебното правителство било вторият ешелон на ГЕРБ

От Христина Рафаилова

В енергийния сектор не трябва да говорим за монополи, а за регулации, защото ЕРП-тата винаги ще имат господстващо положение. Това каза бившият финансов министър от Тройната коалиция Пламен Орешарски пред БНТ. 

Той подчерта, че в другите сфери трябва да бъдат разбити монополите и да бъдат подпомогнати малките и средните предприятия. 

Орешарски предупреди, че не трябва да се променя корпоративният данък в тази ситуация, защото това би затруднило бизнеса допълнително. 

Бившият народен представител заяви, че има нужда спешно да се промени инвестиционният климат и условията за работа на фирмите. 

Той даде оценка и на своя наследник на министерския пост Симеон Дянков. Според Орешарски никой не трябва да прави това, което е направил вече бившият финансист номер едно.

"Цифрите в това отношение са доста красноречиви - през 2009 г. - 8 милиарда резерви и 10 милиарда правителствен дълг, днес имаме 4 милиарда резерви и 14 милиарда дълг. Напоследък е модерно да се говори, че правителството на ГЕРБ е сбъркало, тъй като било твърде дисциплинирано, няма такова нещо, цифрите не го доказват", каза той.

На въпрос дали ще се включи в предизборните листи на БСП той каза, че имало кой да реди кандидатите и за това отговаряли партийните функционери. Ексминистърът подчерта, че той е бил депутат от гражданската квота на левицата. 

Орешарски коментира и решението на служебния премиер Марин Райков да не проверява кабинета "Борисов". Според него това е очакван ход, тъй като сегашното правителство било близко до предишните управляващи. По негови думи то било като втори ешелон на ГЕРБ. 

Орешарски заяви, че в БСП никога не е имало единно мнение за въвеждането на плоския данък. Червените бяха критикувани заради него, тъй като това е дясно решение и засяга в голяма степен хората с ниски доходи. 

Бившият финансов министър добави, че в левицата винаги е имало дебат върху този данък и било логично гласовете срещу него да се засилват. 

Водещи

Най-четени