В защита на длъжника: Режат права на частни съдебни изпълнители, банки и монополи 07.07 | 14:25

Под натиск на омбудсмана Манолова депутатите приеха на първо четене промени в ГПК

От iNews.bg

Парламентът прие на първо четене предложенията на омбудсмана Мая Манолова, с които се ограничават правомощията на частните съдебни изпълнители, банките и монополите. Депутатите подкрепиха единодушно четирите законопроекта за промени в Гражданския процесуален кодекс, внесени от ГЕРБ, "БСП за България", "Обединените патриоти" и "Воля", предаде Дарик.
 
С измененията се подобрява процедурата по призоваване на длъжника. Той трябва да бъде търсен най-малко три пъти на посочения от него адрес, като един от тях задължително да е в неработен ден.
 
Обвързва се несеквестируемият доход на длъжника с размера на минималната работна заплата. Предвижда се и възможност възражението на длъжника срещу заповед за незабавно изпълнение със заявител-банка, да спира изпълнението, както и правото на длъжника да обжалва определената от съдебния изпълнител оценка на недвижимия имот.
 
След гласуването Манолова заяви, че с подкрепата си депутатите са дали ясен знак, че стоят на страната на обществения интерес, а не на частни икономически интереси. Тя отбеляза, че "дяволът е скрит в детайлите" и затова ще следи много внимателно работата по промените между първо и второ четене.

Манолова изрази надежда, че в работата ще се включат и представители на граждански организации, на Камарата на частните съдебни изпълнители и на Асоциацията на банките.

"Надявам се, че между двете четения няма да се промени философията на промените", каза Манолова.

Водещи

Най-четени