В петък влизането и излизането от София ще бъдат мисия невъзможна 30.07 | 07:40

Националното сдружение на българските превозвачи излиза на протест

От Мая Александрова

От 15.00 часа в петък (1 август) всички изходи на София ще бъдат затворени заради протест на превозвачите. Това обяви Красимир Лалов, зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи. Причината за недоволството на превозвачите е заповедта на АПИ от 22 юли, която налага нови ограничения за движението на камиони над 12 тона, обясни Лалов.

В новата заповед пътищата с наложени ограничения за движение на тежките камионите и специализирана техника в петък от 18.00 до 21.00 часа и в неделя от 14.00 до 20.00 часа са увеличени от 5 първокласни и един второкласен на 12 първокласни и 5 второкласни, като към тях вече са добавени и всички автомагистрали.

В новите ограничения влизат второкласните пътища Пловдив - Смолян, Симитли - Гоце Делчев, Дебелец - Гурково, Добрич - граница с Румъния и Околовръстен път София, както и много първокласни участъци.

"С това се изменя заповедта от 12 март, която беше дългосрочна и освен с нас беше съгласувана и с пътната полиция, Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ), както и Българската асоциация на пострадалите при катастрофи", обясни Лалов.

"В заповедта от 12 март в ограниченията не бяха включени магистралите с мотива, че те се изграждат не само за леките автомобили, а именно за да обслужват бизнеса", коментира Лалов.

По думите му е необяснимо защо се налага ограничение по пътя до Смолян, където няма железница и цялото снабдяване в Родопите с всякакви стоки става само с камиони, предаде "Стандарт".

"Призоваваме ви до 31 юли да отмените заповедта, в противен случай ще бъдем принудени да затворим всички входно-изходни артерии на София и основни пътни артерии", пише в писмо, изпратено от НСБП до председателя на УС на АПИ Стефан Чайков.

Водещи

Най-четени