В сряда започва извозването на цистерните в Хитрино 13.12 | 18:50

Екипите са започнали работа по обезопасяването им

От iNews.bg

Рано сутринта в сряда ще започне операцията по извозването на празните вагони цистерни от катастрофиралия влак в село Хитрино. Това съобщиха на пресконференция вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова и транспортният министър в оставка Ивайло Московски.

По думите им всичко е подготвено опасната операция да започне рано сутринта в сряда. "Самите вагони са подготвени, цистерни да бъдат извозени, но първо ще бъдат качени в гондоли. Оттам-нататък ще има експертиза, която ще бъде направена. Ще бъдат хоризонтално поставени и оттам-нататък ще се вземат всички мерки за тяхното безопасно транспортиране.

Тези гондоли бяха донесени и осигурени днес заедно с крановете, очакваше се тази дейност да започне още днес, но утре в светлата част на деня ще започне всичко това.", обясни Бъчварова.

Вицепремиерът увери, че "тези цистерни са напълно, по всякакъв начин обезпечени и безопасни, т.е. тяхното прекачване върху гондолите вече може да стане. Оттук нататък много екипи ще участват в обезопасяването и тази вечер".

28 са пожарникарите и спасителите, които ще бъдат в селото и ще участват в тази операция, за да бъдат източени и последните цистери.

Главният секретар на МВР главен комисар Николай Николов посочи, че все още има изтичане на газ от едната цистерна. Затова той помоли всички, които утре евентуално ще бъдат допуснати да влязат в домовете си за малко, за да нахранят животните си, да бъдат много внимателни и ако имат дори и най-малко съмнение на мирис на газ, да уведомят веднага всички служители в района.

Водещи

Най-четени