ВИДЕО Денков в реч пред Европарламента: България е обект на хибридни руски атаки и апетити 22.11 | 14:10

Премиерът отново напомни, че България е изпълнила всички изисквания за приемането ѝ в Шенгенското пространство и всяко по-нататъшно отлагане е неприемливо и демотивиращо

От iNews.bg

"Правителството трябва да се фокусира върху програмата, която е задължено да изпълни" - това каза премиерът Николай Денков в отговор на въпрос на "Хоризонт" как ще продължи да работи кабинетът след вота на недоверие при положение, че различията в него явно ще се задълбочават:

"Най-важната цел на този кабинет е да изпълни правителствената програма, имаме и списък със закони, които парламентът трябва да приеме. Така че тук фокусът трябва да бъде такъв, че всичко, което е извън правителствената програма и извън списъка, договорен от коалиционните партньори преди формирането на правителството, всъщност ни отдалечава от основната ни цел. Така че аз през цялото време се опитвам да се фокусирам върху програмата".

В реч пред Европейския парламент премиерът отново напомни, че България е изпълнила всички изисквания за приемането ѝ в Шенгенското пространство и всяко по-нататъшно отлагане е неприемливо и демотивиращо за страната.

"В най-новата си история България е била обект на непрекъснати опити за доминация. Част от тях – успешни от страна на Руската федерация и СССР. За съжаление, тези великоруски апетити продължават и в наши дни и страната ни е обект на целенасочени хибридни атаки. Тайните служби и пропагандата на Путин се възползват от икономическата и суверенна обвързаност на страната ни с Русия, както и от историческите и културни свързаности между народите ни, за да разделят и противопоставят обществото ни на русофили и евроатлантици. Пълноправното членство на България в Европейския съюз и НАТО е най-голямата гаранция за продължаването на демократичния и европейски път на развитие на родината ни. Затова трябва да завършим европейската си интеграция с присъединяването си към Шенген и еврозоната”, посочи Денков от трибуната на ЕП

Няма никакво основание България да бъде държана извън Шенген, каза от своя страна председателката на Европейския парламент Роберта Мецола. Тя изрази отново разочарованието на Европейския парламент от решението на Съвета на ЕС:

"Стоим изцяло до вас по този въпрос. Няма никаква основателна причина България да не бъде приета в Шенген, след като е изпълнила всички условия от, както повтаряме, 11 години. Искрено се надявам, че испанското председателство ще положи всички възможни усилия, за да постигне съгласие между всички страни-членки тази зима".

Мецола каза още, че оценява усилията на България за присъединяване към еврозоната и това трябва да се случи, когато бъдат покрити всички критерии.

Водещи

Най-четени