ВМРО-НИЕ: Дискриминират българите с таксите за детските градини за ромите 25.01 | 14:33

Несправедливо е едни да плащат, а други - не

От Ивайло Ачев

Сигнал до омбудсмана на Република България за дискриминационни текстове спрямо българските граждани в Националната стратегия за интегриране на ромите (2012-2020) внесе председателят на ВМРО-НИЕ Петко Атанасов, съобщават от централата на партията.

Основното възражение на ВМРО-НИЕ е срещу предложението таксите за детски градини и ясли на социално слаби ромски семейства да се поемат от държавата с помощта на заем от международна банка. По този начин се нарушава Конституцията на Република България – чл.6, ал. 2, второ изречение. Според него не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние, се казва в сигнала.

Не е справедливо социално слаби български семейства с деца да плащат такси за детски градини и ясли, докато ромски семейства в същото положение да получат привилегия в това отношение. С това предложение в Националната стратегия за интегриране на ромите се подбужда социално недоволство заради явна дискриминация, казват от ВМРО-НИЕ.

Водещи