ВМРО и АТАКА искат прекрояване на бюджета на Столична община 19.01 | 13:36

Патриотите искат повече пари за ремонт на квартални улици, паркове, църкви и др.

От iNews.bg

Председателят на групата общински съветници "Патриоти за София – ВМРО и АТАКА” Карлос Контрера и заместник-председателят на Столичния общински съвет Николай Пехливанов внесоха предложения за промени в предложения бюджет на Столична община за 2017 г. Те са основани на прагматизъм и най-вече на конкретни искания, които граждани отправят към групата общински съветници на Патриотите. Прави се предложение за вътрешно преразпределение на разходи в контекста на общата рамка на бюджета.

Основните акценти са целево отпускане на 200 000 лв. за ремонт на вътрешнокварталните улици в район "Оборище", отпускане на 180 000 лв. за завършването и въвеждането в експлоатация на православен храм "Св. Архангел Михаил" в гробищен парк Бакърена фабрика, отпускане на средства за закупуване на специализирани високопроходими автомобили за нуждите на "Общинска полиция". Групата общински съветници внася и конкретни предложения за реконструкцията на Западен парк.

"Патриоти за София" предлагат на заместник-кмета по транспорта и транспортната инфраструктура и поименен списък на улици в периферните райони, нуждаещи се от основен ремонт и реконструкция. Става дума за населените места в районите "Панчарево", "Витоша", "Нови Искър" и "Кремиковци". Отправя се и предложение за целево финансиране през годината на строителни и ремонтни дейности за две училища – в "Овча купел" и село Мрамор.

Николай Пехливанов коментира, че чрез добро вътрешно преразпределение на средства могат да се реализират редица благоустройствени мероприятия. Според него за сметка на текущи разходи, които са необосновано високи, може да се намери ресурс за капиталови разходи. Общинският съветник от АТАКА посочва, че много внимателно и прецизно трябва да се наблюдават разходите за администрация, защото те не гарантират оптимална ефективност. 

Карлос Контрера от ВМРО обяснява, че бюджетът е логично структуриран, като някои разходи трябва да бъдат преосмислени, защото са необосновано завишени, а в същото време има недофинансиране за други дейности. Той смята, че предложенията, направени от социалистите, са необосновани.

Лично аз не приемам логиката "дайте да дадем". Не приемам необоснованото раздуване на приходи, за да се заложат още и още пари за харчене. Философията на бюджетирането трябва да е насочена не към безкрайно увеличаване на сумите, а към целта - харчейки едни пари, да постигнеш оптимален ефект. Самото залагане на едни пари за нещо не означава, че то ще се случи. В този смисъл призивът на левите да се заложат повече пари от данъци и вярването им, че през 2017 г. ще има бум на строителството, са абсурдни. Нямат логична опора с факти, а са едни твърдения за красиво бъдеще. Да се прави бюджет с илюзии е пагубно. Но това е тяхната политика, коментира Контрера.

От ВМРО – Българско национално движение припомняме, че в бюджета на Столична община за 2017 г. вече са заложени 20 млн. лв. за отчуждения на частни имоти, попадащи в зелени площи, паркове и улици. Още през м. октомври 2016 г. Карлос Контрера внесе официално предложението до заместник-кмета по финансите Дончо Барбалов. Според Контрера това е стъпка в правилната посока, защото има хиляди имоти, които трябва да се придобият от Общината за паркове, градини, изграждане на улици и друга публична инфраструктура.

Водещи

Най-четени