ВСС се самосезира за магистратите с големи авоари в КТБ 11.02 | 18:19

Етичната комисия ще проверява богатите съдии и прокурори в списъците на синдиците

От Ростислава Иванова

Етичната комисия към ВСС се е самосезирала и ще направи проверка по информацията в списъците, публикувани от синдиците на КТБ, за висши магистрати и дори членове на Съвета с впечатляващи сметки във фалиралата банка. Това съобщи председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров, като уточни че до месец комисията ще излезе с резултати от порверката.

Той отказа да коментира дали оповестяването на стохилядните авоари на магистратите в "банката на властта" е сценарий за свалянето на ВСС, но призна, че "в изнесената информация все пак има политически внушения". "Въпреки Етичната комисия ще се самосезира", каза Тодоров.

 

"Когато излезе информацията в медиите, с моя резолюция има образувана преписка в комисията. В понеделник членовете на Етичната комисия ще преценят как да процедираме. Неофициално съм го обсъдил с моите колеги. Най-вероятно ще изискаме от синдиците оригинала на този списък, защото, както видяхме, имаше някакви корекции в него. Не съм прегледал списъците от край до край, но видях, че освен магистрати, има и много други вложители, които или са участвали в изпълнителната власт, или са роднини на участници в изпълнителната власт, така че не мисля, че масовите вложители в КТБ са съдии, прокурори и следователи", заяви той.

Тодоров обаче отказа да коментира дали е нормално магистрати да разполагат с толкова много пари, както и как биха могли да припечелят толкова много със прокурорска или съдийска заплата.  

Водещи

Най-четени