Вадим до 30 лв. за коледна елха 03.12 | 15:33

Развъдниците вече се подготвят да доставят дръвчетата, живите стават все по-популярни

От iNews.bg

До около 30 лв. ще струва тази година покупката на коледно дръвче у нас. Цената е валидна за живите елхи, които стават все по-популярни сред българските семейства през последните години. ВЕ зависимост от размера им те ще се продават на различни цени. За най-малките сумата ще бъде около 10 лв. По-големите пък ще се продават по 25-30 лв., предаде бТВ.

Малко по-евтино ще струва елхата за Коледа на хората, които предпочетат да си купят отсечено дръвче. За тях се очаква цените да се движат между 6 и 15 лв.

Не е изключено обаче търговци да започнат да спекулират и да обявят по-високи цени с наближаването на празниците. Посочените са много близо до обявените от развърниците на коледни дръвчета. Например Югозападното държавно предприятие, което стопанисва развъдника "Блато" на територията на Държавно горско стопанство – Трън, има готовност да осигури за пазара над 11 000 елхи. Тези в саксии се продават от него на цени между 10 и 25 лв. Отсечените пък ще струват на търговците от 3.50 отново до 25 лв. Колко надценка ще си сложат продавачите обаче не е сигурно.

"За коледни дръвчета се отглеждат обикновен и сребрист смърч, бяла ела, бял и черен бор. Те се добиват от горски разсадници, както и при прочистването на просеки на далекопроводи”, каза инж. Вера Станишева, началник отдел "Възобновяване на горите” в ЮЗДП. Тя напомня на купувачите да внимават дали си купуват законни коледни дръвчета.

"Всяка законно придобита елха от разсадник, земеделски земи, частна или държавна горска територия, трябва да има контролна пластина с индивидуален шестцифрен номер. Към стъблото на всяка коледна елха под второто разклонение от върха, преди транспортирането се прикрепва неподвижно контролна пластина, чийто номер се вписва в съответния превозен билет”, допълва инж. Димитър Баталов, директор на дирекция "Опазване на горите” в Изпълнителната агенция по горите.

Пластините са с правоъгълна или овална форма и имат лента за еднократно неразглобяемо захващане към ствола на коледните елхи. Изработени са от пластмаса с бял или жълт цвят. Превозните билети и контролните пластини към тях се предоставят от Регионалните дирекции по горите. За тази година заявените пластини са 95 000 броя. За елхичките в контейнери не е задължително да се поставят пластини. Глобата, която се налага за незаконно добита елха за физически лица е от 50 до 3 000 лв., а за юридически лица - от 100 до 5 000 лв.

Водещи

Най-четени