Вадят думата „инвалид“ от всички закони 11.01 | 15:52

Обществото няма да се промени, ако тя продължи да съществува, казва вносителят Михаил Христов

От iNews.bg

Думата "инвалид" ще бъде извадена изцяло от нормативната уредба у нас. Това решиха днес депутатите. Тя ще бъде заличена от всички членове и алинеи на законодателството. На нейно място ще се използва терминът "лице с увреждане".

"Обществото няма да се промени, ако продължава да съществува думата "инвалид", чиято етимология е "незаконен". Това заяви депутатът от БСП и параолимпиец Михаил Христов в пленарна зала. Именно негово бе предложението за заличаването на тази дума от законите, което парламентът единодушно прие на първо четене. Това ще наложи промяна в общо 9 закона.

Христов подчерта, че макар самият той да се интегрирал сред колегите си депутати, у нас все още има разделение на "ние" и "вие". "Инвалидите в България продължават да си стоят в къщите. 80% от тях си стоят неинтегрирани, необщителни и ще си останат просто инвалиди. Целта ни е в парламента да се опитаме, по един или друг начин, да променим мисленето на обществото", каза Христов. Според него това ще бъде първата крачка за интегрирането на хората с увреждания.

Христов подчерта, че макар, на пръв поглед, тези изменения няма да доведат до сериозна промяна, те са положителна стъпка и жест към хората с увреждания. "Битката тепърва започва. Моята цел е хората с увреждания да бъдат пълноправни граждани на България, които успяват да се реализират, въпреки трудностите. Предстоят ни още законодателни инициативи ,свързани с този тежък проблем", подчерта той. Христов припомни, че едно от предизборните му общения и причина да влезе в БСП, и в политиката е била именно борбата в защита на хората с увреждания и достойното отношение към тях.

Водещи

Най-четени