Важните клаузи в договора за телефона ни – с едър шрифт 23.01 | 07:53

Шефът на КРС обяви, че се налага нов метод за тарифиране

От Кремена Бедерева

Налагаме нов метод за тарифиране – лимит до 30 секунди, т.е., ако говорите 36 секунди, плащате 36 секунди. Ние изменихме общите изисквания. Това решение беше публикувано в "Държавен вестник" и след 3 месеца ще влезе в сила, като така се опитваме да защитим потребителите."

Това обяви председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков в ефира на bTV, който съобщи промените, които предстоят за по-ниски цени на мобилните услуги у нас.

Той припомни, че в момента се плаща на принципа 60 секунди плюс 1, което практически означава, че дори и да говорите 1,10 секунди, мобилният оператор ви отчита 2 минути. "Така бързо-бързо изгърмяват безплатните или предплатените минути", уточни Божков.

Нововъведението от комисията е, че сега влиза в сила новото тарифиране "30 плюс 1". Задължително всеки разговор ще се отчита с продължителност за 30 секунди, а ако е по-дълъг, всяка следваща секунда ще се плаща реално. Така, ако говорим 1,40 минути, няма да плащаме 2 минути, а точно колкото сме изговорили, обещава шефът на КРС.

Новата промяна е приета на 14 януари и до 3 месеца ще бъде обнародвана в "Държавен вестник". Това означава, че първите намалели сметки ще дойдат през пролетта.

"Другата уловка е т.нар. мобилен интернет", продължи Божков. Той имаше предвид мобилните приложения на смартфоните, които се включват автоматично при липсата на Wi-Fi и така ни трупат сметка за интернет.

"Затова ние наложихме, че за пренос на данни да искате до 100 лв. и задължихме мобилните оператори, като се достигне 50 лв., автоматично да го изключват. И когато достигнете 50% от лимита, да ви уведомяват", обясни шефът на регулатора.

По думите му клиентът има право едностранно да прекрати договора си, ако мобилният оператор го промени.

Освен това, когато се предлага нов договор, не трябва да има дребен шрифт. Важните клаузи трябва да бъдат болднати и с по-едър шрифт, предвиждат още промените.

Задължаваме всички оператори да предлагат поне 2 пакета, на принципа 30+1. Те са длъжни да ни предлагат нови тарифни планове, уточни Божков.

Водещи

Най-четени