Вдигаме още бежански лагери до турската граница 21.02 | 20:11

Капацитетът на някои от сегашните ще бъде увеличен, а този в Пъстрогор ще стане затвор за опасни бежанци

От iNews.bg

Въпреки отчетеното драстично намаление на мигрантската вълна през последните месеци, явно се очаква да се сбъднат прогнозите за нов натиск със затоплянето на времето. Доказателството е в решението на държавата по границата с Турция да бъдат изградени нови 2 лагера за бежанци, както и да се разшири капацитетът на някои от съществуващите. Включително и най-големия – в Харманли.

Новите центрове за настаняване обаче ще бъдат далеч от населените места, за да не се притесняват хората в тях. Които и без това се изправят на нокти, когато чуят за изграждане на бежански центрове и настаняване на мигранти в близост до къщите им.

Все още не е ясно къде точно ще бъдат изградени те. Въпреки идеята лагерите да бъдат далеч от градове и села, хората в пограничните райони с Турция вече се стряскат и обявяват, че не искат в близост до селата им да има такива.

Строежът на новите центрове ще коства 12 млн. лева. Те обаче няма да бъдат платени от хазната, а разходите ще се покрият с парите от ЕС, предаде бТВ.

Паралелно с това се планира и изграждането на специализиран затвор за опасните бежанци. За база ще се използва центърът за настаняване на мигранти в Пъстрогор. Той трябва да бъде преобразуван до юни т.г. Според плановете това ще струва 2 млн. лева. Първото нещо, което ще бъде направено там, е да бъде изградена ограда с височина 5 метра.

Водещи

Най-четени