Вдигат заплатите на медиците, най-много на младите 10.10 | 14:18

Здравното министерство и КНСБ се разбраха за увеличение на минималните осигурителни прагове в сектора

От iNews.bg

Заплатите на медиците у нас ще бъде увеличени. В процентно изражение най-голямо повишение очаква младите лекари. За целта днес в здравното министерство бе подписано споразумение за регламентиране на трудовите и осигурителни отношения в сектор "Здравеопазване". Според здравният министър Петър Москов документът регламентира и гарантира увеличение на минималните прагове на трудови доходи в здравната система. И поясни, че увеличението за различните специалности и различните видове персонал средно е между 15 и 30%. "Това са договорени минимални прагове, под които не може да се пада", подчерта министърът, цитиран от БГНЕС.

Д-р Пламен Радославов, зам.-председател на федерация "Здравеопазване" към КНСБ, каза, че увеличението при началник отделение е 18%, за лекар с една специалност и всички останали, които работят с пациенти – увеличението е 21%. При току що завършил лекар увеличението е между 28 и 38%. За професионалистите по здравни грижи – между 25 и 30%.

Подписаното споразумение влиза в сила от момента на подписването му, което означава, че медиците ще могат да получат по-високите си заплати още от следващия месец. По-рано днес пък стана ясно, че младите ликари у нас буквално са на изчезване. По данни на Българския лекарски съюз (БЛС) тези под 30-годишна възраст са едва 5%, докато тези над 55 години са повече от половината.

Водещи

Най-четени