Веднага ще информират пътниците при аварии в метрото 06.12 | 13:43

Фандъкова с нови инструкции към машинистите от Метрополитена

От iNews.bg

При следващи аварии в метрото пътниците веднага трябва да бъдат информирани, за да не се стига до паника и притеснения. Това е разпоредила кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Повод за заповедта й стана голямата авария в понеделник в метростанция "Софийски университет". Електричеството и движението между станциите "Сердика" и "Младост 1" бяха спрени заради счупена контактна релса. Нямаше адекватна реакция от страна на компанията "Метрополитен" по отношение на информираността на хиляди пътници, оставени пордължително време в пълно неведение за случващото се.

Движението в участъка беше възстановено чак след 23.00 часа снощи и се наложи общината да пусне автобуси от метростанции "Сердика" до "Младост". От вторник сутринта метрото в София вече се движи нормално.

"Има какво да се желае по отношение на информирането на пътници при аварии в метрото. Говорих с началника по експлоатацията на метрото и поисках промяна в инструкциите за по-бърза информираност на пътниците при проблеми", каза Фандъкова пред журналисти. И допълни, че няма забележки към техническите екипи по поддръжката на метрото, които са работили много сериозно по отстраняването на проблема.

Според сега действащите инструкции машинистът е длъжен първо да информира централата и диспечера, после да опита да възстанови движението и едва след това – до 5 минути, да информира пътниците. Именно по тази процедура са действали екипите в понеделник.

"За мен това не е правилно. Ще обсъдим промени в инструкциите, така че веднага след съобщаване на диспечера, машинистът да е длъжен да информира хората, за да няма притеснение сред тях. В случая машинистът в повредения влак е действал по инструкции", каза още кметът.

Фандъкова поднесе извинение на всички пътници, преживели това неудобство и им благодари за търпението.

Най-четени