Велика Събота - телесното погребение на Иисус Христос 23.04 | 09:14

За първи път след 618-годишно прекъсване пасхална служба тази нощ ще има и на крепостта Царевец

От Деляна Петкова

На Велика Събота църквата отбелязва телесното погребение на Иисус Христос. Днес е последният ден от Страстната седмица.

На Велика Събота обикновено се месят козунаците и обредни хлябове за празника. Който е пропуснал да боядиса яйцата на Велики Четвъртък отново има шанс да го направи.

По-късно тази вечер патриарх Максим ще води пасхалната служба за Възкресение Христово - Великден в катедралния храм "Св. Александър Невски", пише БТА. Богослужението започва в 23.30 часа. На него с литийно шествие в храма ще бъде внесен Свещеният огън, донесен от църковно-държавната делегация по-рано тази вечер от Йерусалим.

В 24.00 часа патриарх Максим ще излезе на площада пред храма и ще възвести Христовото Възкресение с думите "Христос Воскресе". Събралите се вярващи ще му отговорят с "Воистина Воскресе". След това ще започне Светата литургия за Христовото Възкресение, която ще продължи няколко часа.

И още нещо любопитно - за първи път след 618-годишно прекъсване гражданите и гостите на Велико Търново ще посрещнат тази нощ големия християнски празник Възкресение Христово край Патриаршеската църква "Възнесение Господне" в средновековната крепост Царевец. Според историците последната Великденска литургия на Царевец е била отслужена от Патриарх Евтимий преди падането на столицата Търновград под турско робство през 1393 г.

Водещи

Най-четени