Велика събота е! 04.05 | 08:51

Вижте какви са обичаите и какво не се прави днес

От iNews

Днес е Велика събота. На този ден е извършено погребението на Исус Христос от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината ада.

Велика събота е последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден. Денят е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден", защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

Сутринта на Велика събота във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Василиева Света Литургия.

Велика събота се нарича още душна, защото тогава се ходи на гроба на починали близки.

Жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове.

Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с "Христос воскресе!", а отговорът е - "Воистина воскресе!".

На Велика събота се правят последни приготовления за празника. Почиства се къщата. Меси се великденската погача с червено яйце в средата и с по едно бяло, сурово, за всеки член от семейството. 

По отношение на ограниченията, Великата събота е един от най-тежките дни на Великия пост. В този ден забраните важат както за хранителни, така и за човешки действия.

Основните забрани на Велика събота (какво не може да се направи):

Никога не пийте алкохол

На първо място, никога не пийте алкохол на Велика Събота. Този ден е свещен и се празнува с религиозна зареждаща и почитателна атмосфера. Пиенето на алкохол може да доведе до неразумни решения и действия, които могат да нарушат свещеността на деня. Единствено се позволява на тези от Вас, които са минали тежкият петъчен пост да консумират до 1 чаша вино.

Без танци и музика

На второ място, не може да танцувате или пеете Велика Събота е ден за почит и спокойствие. Не е най-подходящият момент за подобен тип прояви.

Без лов и риболов

Трето, забранено е ловуването и рибарството на Велика Събота. Това е ден на почит и поклонение към мъртвите и за грижа за дома и семейството.

Забрана за градинарство и ръкоделие

На четвърто място, забранено е градинарството и ръкоделието на Велика Събота. Този ден е свещен и трябва да се посвети време на религиозните ритуали и обичаи, както и на грижата за дома и близките. Затова е по-добре да се отложи градинарството и ръкоделието за друг ден.

Забрана за пране

На пето място, забранено е да перете дрехи или вършите други усилени физически дейности на Велика Събота, освен основното почистване на къщата. Този ден е ден за отдих и почит, а не за усилено физическо натоварване.Разрешава се почистване на къщата, така че да бъде в благоприличен вид за посрещането на Великден, но не прекалявайте с подобен тип дейности – не са основната цел на Великденските празници

И още: Необходимо е да се въздържате от интимността със съпруг / съпруга;

Велика Събота е ден за почит и спокойствие, който се празнува с голяма религиозна зареждаща и почитателна атмосфера. Въпреки че има редица забрани, това не означава, че този ден не може да бъде изживян с уважение и любов към близките. Важно е да се пазят традиционните обичаи и ритуали, както и да се споделят моменти на спокойствие и почит към усопшите. Със спазването на забраните и на традициите, Велика Събота може да стане един от най-вълнуващите и значими дни в годината.

Водещи

Най-четени