Великобритания и Ирландия не искат български работници до 2014 г. 16.12 | 16:34

До края на годината всички в ЕС ще съобщят за ограниченията на трудовия си пазар

От Деляна Петкова

Ирландия е поискала от Европейската комисия (ЕК) продължаването на органиченията за българи и румънци до трудовия пазар в страната, съобщи БТА. Максималният допустим срок за поддържането на тази мярка е 1 януари 2014 година.

Искането е внесено днес (16 декември), а ден по-рано и британските власти са поискали продължаване на ограниченията за гражданите на двете държави. До този момент само Дъблин и Лондон официално са поискали удължаване на забраните до максимално възможния срок.

До края на тази година всяка страна от общността трябва да уведоми ЕК относно намеренията си дали ще допусне свободното наемане на българи и румънци на трудовия пазар или ще запази ограниченията още две години.

ЕК ще прецени всяко искане за запазване на статуквото, така че страните ще трябва да дадат аргументи, които да докажат, че трудовия пазар в съответните държави ще бъде ощетен от отмяната на ограниченията.

Експерите от ЕК представи доклад, според който наемането на българи и румънци в страни от ЕС не е нарушило равновесието на трудовия пазар и дори напротив - тези служители обогатяват приемащите ги държави. 

Най-четени