Велоалея по ремонтирания бул. "Ломско шосе" в София 12.09 | 18:00

Цялостна реконструкция предстои на бул. „Черни връх“, бул.“Мария Луиза“ и бул.“Рожен“

От Ивелина Георгиева

С нова екстра се сдобиха жителите на столичния квартал "Надежда". Нова велоалея по бул. "Ломско шосе" изненада приятно любителите на здравословното придвижване из столицата.

Жителите на столичния квартал "Надежда" могат спокойно да се придвижват по велоалеята и да стигат до надлез "Надежда". Следващата година пък велосипедистите ще могат да карат спокойно колелата си и до Лъвов мост.

В деня на откриването на новия ремонтиран булевард в столичния квартал, където бе и столичният кмет Йорданка Фандъкова, двама колоездачи, минаващи през новата велоалея, поздравиха кмета за добре свършената работа, но се оплакаха, че от три дни осветлението по булеварда не работи. Фандъкова обеща на гражданите на кв. "Надежда" да вземе мерки по проблема.

Ремонтът на бул."Ломско шосе" в квартала струва на общината 4,6 милиона лева и е финансиран с европейски средства по ОП "Транспорт".

Още преди седмица движението в района бе отчасти отблокирано, въпреки ремонтните дейности. Тогава бе пусната по една пътна лента в двете платна, за да се облекчи трафикът в района, докато текат довършителните работи по ремонта на булеварда и метростанциите.

Освен това тротоарите и пешеходните участъци по бул. "Ломско шосе" и останалите булеварди, които се ремонтират са 100% достъпни за хора с увреждания и майки с колички, похвали се още столичният кмет Фандъкова.

От снощи пък е пуснато движението за автомобилите и по бул. "Цариградско шосе" в участъка, където се ремонтира заради метрото, съобщи още кметът на София. Тя уточни, че все още предстои ремонт на локалните платна.

След два дни ще бъзе пуснато и движението и по южния локал на Южната дъга от Околовръстния път. От 8 септември е отворен мостът "Чавдар", а от 10 септември - бул. "Гоце Делчев", припомни още столичният кмет.

През следващата година предстои цялостна реконструкция на бул."Черни връх", обеща Фандъкова. Тя поясни, че успоредно с него основен ремонт ще претърпят булевардите "Мария Луиза" в центъра и бул."Рожен" в "Надежда". В същото време ще бъдат ремонтирани и 4 елемента от надлез "Надежда".

Фандъкова се надява, че от догодина трафикът в столицата значително ще се подобри с пускането на метрото. След приключването на втория метродиаметър, което се очаква да стане догодина август месец, над 200 хиляди души ще могат да разчитат на услугите на подземния транспорт и така трафикът и задръстванията в София ще намалеят значително.

Относно строителството на метрото в участъка на бул. "Ломско шосе", Фандъкова съобщи, че строителство е почти пред финал. Строежът е завършен на 75% и включва 4 метростанции, предстоят довършителни работи. Конструкцията е завършена и монтажът на оборудването ще е готов догодина, обеща още столичният кмет.

Водещи

Най-четени