Вече сме под 7 милиона 10.02 | 14:31

Това отчита статистиката на ООН

От iNews

Населението на България вече е под седем милиона. Това отчете калкулаторът на ООН, съобщава телевизия "България Он еър".

От началото на годината до сега са починали над 10 хиляди души, емигрирали са почти хиляда. Родените са почти седем хиляди. Така за малко повече от месец страната ни е загубила над пет хиляди души.

До 2000 година населението на България е над осем милиона души. С началото на новото хилядолетие то започва да намалява.

И така за последните 18 години броят на хората в нашата страна се понижава с един милион, за да станем под седем милиона в края на 2018 година. Населението на България е било най-многобройно през 1988 година, когато почти достига девет милиона души.

Най-малко е било населението след Освобождението. След Съединението през 1885 година се прави ново преброяване, което установява, че населението на България е три милиона.

31 хиляди българи, които са емигрирали през миналата година, но по близо 60 хиляди наши сънародници годишно купуваха еднопосочни билети за чужди държави през 90-те години.

През миналата обаче 25 хиляди души, които са живели дългосрочно в чужбина, са се завърнали у нас.

Водещи

Най-четени