Вигенин: Балканите да започнат да създават бъдеще за региона 11.07 | 21:14

Необходими са инфраструктурни връзки между страните в Югоизточна Европа, смята министърът

От iNews.bg

Балканите да спрат да произвеждат история, а да създават бъдеще за региона. За това призова министърът на външните работи Кристиан Вигенин по време на среща в Дубровник, посветена на европейската интеграция на Западните Балкани.

В своето изказване българският външен министър изтъкна необходимостта от изграждане на инфраструктурни връзки между страните в Югоизточна Европа - автомагистрали, железопътни линии и газови интерконектори, за да се повиши сигурността, да се привлекат инвестиции и да се гарантира икономическото развитие и социалната перспектива на гражданите. Той подчерта, че за тази цел трябва да се използват и европейски средства, като финансирането за периода 2014-2020 година на предприсъединителния процес е по-гъвкаво и в по-голяма степен отговаря на нуждите на отделните страни.

Според Вигенин разширяването на ЕС трябва да остане приоритетен въпрос, но страните от Западните Балкани трябва да продължат да изпълняват критериите за членство.

"България остава ангажирана с европейската перспектива на страните от региона и ще продължи да споделя своя опит с тях в тази посока", заяви Вигенин.

Водещи

Най-четени