Вигенин призова руснаците да не драматизират 23.08 | 15:27

Министърът не мисли да прибягва до крайни мерки за Паметника на Съветската армия. Русия обаче иска точно това и наказания за виновните, боядисали съветските войници

От Филипа Тодева

Външният министър Кристиан Вигенин отправи призив да не се драматизира поредното боядисване на Паметника на Съветската армия. Вчера Руската страна настоя властите у нас да вземат незабавни мерки по охраната на паметника и да бъдат намерени виновниците за оскверняването на барелефа на съветските войници.

Според Кристиан Вигенин не е нужна крайна реакция по повод случилото се.

"България има международни ангажименти да поддържа тези паметници. Тук не става въпрос за политическа целесъобразност. Оскверняването на паметник е нещо, което не трябва да се случва. Смятам, че не бива да се предизвиква кой знае колко крайна реакция по този въпрос, защото институциите в България взеха незабавно мерки и Паметникът на Съветската армия беше почистен", каза Вигенин, цитиран от БТА.

Предстои той да се срещне с представители на Руското посолство.

"Не виждам конкретно решение в случая, защото трябва да се гарантира и достъпът до този паметник. Не бива да се драматизира прекалено случилото се", каза Вигенин.

Дипломат номер 1 каза още, че "Българската държава вече се е извинила за случилото се и не е нужно това да се случва на всяка годишнина - веднъж направено това извинение, то важи и за следващите години, като не бива да се прави вътрешна политика от този въпрос."

Водещи

Най-четени