Вигенин прогнозира: Напрежението в Украйна ще стихне 24.01 | 14:30

Следим внимателно събитията от Киев, увери външният министър

От Ивелина Георгиева

Мисля, че в следващите дни ще видим по-скоро успокояване на ситуацията в Украйна, каза министърът на външните работи Кристиан Вигенин по повод на безредиците в страната.

Той увери, че външното ни министерство следи внимателно всичко, което се случва в Украйна, още от миналата година и редовно излиза с позиции.

"Призоваваме правителството на Украйна към диалог, към сдържаност", уточни той.

Министърът сподели надеждите си, че всичко лошо е приключило и до по-сериозни, кръвопролитни сблъсъци няма да се стигне. "Масовото недоволство би могло да дестабилизира страната и региона", категоричен бе Вигенин.

"Ние няма и не бива да се намесваме пряко в тези процеси. Украйна не за първи път е в подобна ситуация. Мисля си, че ще излезе, без да се случи най-лошото, за което предупреждават някои опозиционни лидери – тръгване на ситуацията в посока гражданска война", коментира външният министър.

Според него събитията няма да доведат страната до гражданска война, защото Украйна има традиции, има утвърдена, макар и не дотам добре работеща демокрация, и вътрешни съпротивителни сили в обществото.

"Ние сме част от Европейския съюз и всичко, което официално излезе като заключение от ЕС, е и наша позиция", коментира Вигенин.

Той припомни, че нееднократно е заявявал желанието си Украйна не само да бъде в европейската орбита, а и да получи европейска перспектива за членство, което ще има още по-силен мобилизиращ ефект на проевропейските сили в Киев.

"Не всичко е загубено. Може да считаме това за един период на известно отстъпление от реформите, от гражданските свободи. Европейският съюз е с отворена врата към Украйна", подчерта Вигенин.

Водещи

Най-четени