Вижте кой рекорд ще счупят перничани 27.02 | 13:57

На площада ще се вие хоро за мартеница рекордьор

От Теодора Кокаланова

На 1-и март перничани ще се хванат на хоро за мартеница, дълга рекордните 710 м. Тя е изработена от 840 деца от Етрополе и изпратена в Перник за конкурса "Пижо и Пенда", организиран от местното културно-образователно сдружение "Дай, бабо, огънче!", съобщи Таня Георгиева - организатор на събитието.

Хорото ще поведат децата от фолклорния състав "Чудно оро", след като празничното шествие "Мартуване" пристигне пред Общинския младежки дом. Над 1500 мартеници от 104 институции в България, Испания и Украйна са изпратени за участие в пернишкия конкурс. В инициативата активно са се включили ателиетата на програмата "Успех" на Министерството на образованието и детски градини. Дори учители от професионални гимназии са изпратили свои творби.

Жури, ръководено от специалисти от Етнографския институт към БАН, ще отличи най-добрите. Червено-белите символи ще се състезават в категориите "най-дълга мартеница", "обемна кукла" и "пано". Най-интересните мартеници ще бъдат подредени в две изложби - в Общинския младежки дом и в Детския образователен център в кв. "Твърди ливади". Конкурсът "Пижо и Пенда" се прави за шести пореден път, предаде БТА.

Най-четени