Владо Плацентата иска извинение от прокуратурата 22.10 | 17:27

Той бе задържан за незаконно притежание на оръжие

От Деница Банчева

Владимир Стоянов, познат още като Владо Плацентата, беше задържан отново. Този път повод за ареста му е незаконно притежание на оръжие. Софийският районен съд гледа днес мярката му за неотклонение, съобщи bTV.

Обвинението поиска той да остане в ареста за постоянно, а Стоянов настоя прокуратурата да му се извини.

Владо Плацентата отново се появи с маска и шапка на заседанието. Съдът го помоли няколко пъти да махне маската, за го разбира по-добре. Той обаче така и не се съгласи, за да запазел личното си пространство.

Незаконната пушка, в чието притежание той е обвинен, е открита преди години по време на разследване срещу него за укриване на мигранти.

Стоянов поиска днес прокуратурата да му се извини, тъй като, по думите му, нямало доказателства срещу него.

Според прокурора обаче всички събрани до момента доказателства сочат именно него за извършител, заедно със свидетелските показания на чужденците.

Стоянов държал оръжието и произвеждал изстрели с него. Балистичната експертиза сочи, че пушката е действаща и може да нанася поражения, уточняват от прокуратурата.

Според прокурора няма нито едно доказателство, което да разколебава тази теза.

Деянието е извършена с особена дързост и е с висока обществена опасност. Освен това Стоянов се опитал да укрие престъплението, с което да попречи на разследването, допълват от обвинението.

Според Владимир Стоянов обаче свидетелските показания са от "трима така наречени свидетели, които не са видели нито придобиване, нито държане на оръжие”, а съдът не трябвало да приема такива показания като адекватни.

По думите му, свидетелите не били със статут на граждани на България и не могат да бъдат свидетели, а процедурата по разпознаване не била спазена.

Според него нямало данни чужденците и полицаите да говорят английски език със сертификати, а мигрантите не говорели български.

Затова Стоянов обвинява полицаите в лъжа, а следствието и прокуратурата, че ги подкрепят.

По думите му няма пръстови отпечатъци, както и връзка между него и пушката, което показвало, че няма смисъл от задържане под стража.

Той заяви, че помни, че са му били взети натривки, но резултатите не били представени, защото щели да бъдат в негова полза.

Стоянов обвини прокуратурата, че ги укрива умишлено с цел материална облага.

Прокуратурата е поискала делото за укриване на незаконните мигранти да се гледа отделно от това за притежание на незаконно оръжие, защото, според обвинението, на една и съща дата Стоянов е извършил едновременно две престъпления.

Той е обвинен по чл. 339 за незаконно притежание на оръжие, а по другото престъпление в момента е под гаранция.

Стоянов е осъждан два пъти – за грабеж и притежание на наркотици, и незаконно преминаване на границата, стана ясно още днес.

Според прокуратурата Стоянов е изградил трайни престъпни навици, има 5 висящи дела за извършване на умишлени престъпления, част от тях за упражняване на сила или принуда.

Лицето е с повишена степен на обществена опасност. Производствата до момента не са изпълнили целите да не извършва повече такива престъпления. Има опасност да се укрие и да извърши други престъпления, смятат от обвинението.

Водещи

Най-четени