Властта не знае нито колко пари е глътнала ромската интеграция, нито резултатите 27.02 | 12:58

Държавата разработва механизъм за контрол на харченето на европейските средства за приобщаване на циганите

От iNews.bg

Никой не знае колко пари са похарчени за ромската интеграция. Затова служебното правителство работва специален механизъм, който да следи как и за какво се харчат парите за интеграция на ромите. Това ще стане чрез координиране на информацията от различни институции, заяви служебният вицепремиер по еврофондовете Малина Крумова по време на дискусия за ромската интеграция в София, предаде News.bg.

"Ромската интеграция е доста сложно нещо, този процес изисква двустранни усилия. Когато усилията не са отвътре - от самата общност, начинът, по който интеграцията се случва, не е определен от самата общност и се получава налагане на определени мерки от външни сили. Затова и те не са толкова успешни. Ключово е да се гарантира образование за ромските деца", коментира Крумова.

По думите й основният пропуск до момента е липсата на цялостна методика за оценка на реално вложените средства - първо за проследяване на това колктрябва да се проследи и какво се е постигнало с влагането на средствата за ромска интеграция.

"Обещавам да сме максимално ефективни в усвояване на средствата, но и в същото време да се постигне успешна интеграция на ромската общност. 210 млн. евро ще се инвестират в интеграция на ромите по различни фондове. Страната ни също е бенефициент по тези средства заедно с други държави", каза още Крумова. И допълни, че ромската интеграция е тема, която вълнува целия ЕС, а успешните интеграционни практики могат да се прилагат и към бежанци и мигранти.

Във форума участва и служебният здравен министър Илко Семерджиев, който благодари на неправителствените организации за ангажираността им към темата. "Това е тест за интелигентност и ефективност на нацията. Да сме единни в многообразието", призова той, като постави акцент върху солидарността в обществото.

Според Семерджиев имаме много успешни интеграционни практики като проектите за здравните медиатори и ромския театър. Тези пилотни проекти трябва да станат национална политика, смята здравният министър.

Водещи

Най-четени