Властта призна: Има сериозна опасност от обгазяване на Хитрино 11.12 | 11:53

Призоваха хората да не влизат в селото, има изтичане на газ от обърнатите влакови цистерни

От iNews.bg

Има опасност Хитрино да бъде обгазено. Това обявиха на брифинг пред кризисния щаб вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов.

"В момента има изтичане на газ от обърнатите цистерни", каза Бъчварова. И призова населението да не прави опити да стига до опасните зони.

"Ситуацията се обостри в сравнение със снощи", заяви Георги Костов. Вчера е имало теч от една цистерна и контролиран факел, който са поддържали огнеборци. Заради ниските температури обаче факелът е загаснал и предстои Хитрино да бъде обгазено.

Специалисти от МВР работят върху ситуацията. Опасно е да се влиза в селото, посочи Костов. И призова да не се правят опити да се пробива блокадата.

Органите на реда цяла нощ охраняваха за мародерство. Постъпите към селото са блокирани.

1820119

Междувременно започна операцията по разчистване на авариралите цистерни в Хитрино. При най-тежката влакова катастрофа за последните години в България, загинаха 7 души, а 29 са тежко пострадали. Селото е полусринато след експлозията пна 10 декември сутринта.

Рано сутринта на 10 декември товарен влак с цистерни, пълни с пропан-бутан и пропилен дерайлира на гарата в Хитрино. 12 вагона излязоха от релсите, а една цистерна избухна, сривайки гарата, съседните постройки и част от селото, пише БГНЕС.

Първоначално бе съобщено за 4 загинали и 12 ранени, но по-късно техният брой нарасна до 7 и 29 пострадали. По-голямата част от ранените бяха настанени в шуменската болница. Тази нощ там не са постъпвали нови пациенти. В болницата все още остават за лечение около 10 души. Най-тежко пострадалите бяха транспортирани във Варна.

"Във ВМА-Варна са приети петима пациенти, от тях четирима са с изгаряния с различна степен и дълбочина, както и гръдни травми от ударната вълна. От тези четирима пациенти една жена е в много тежко състояние. Тя е с най-високата степен изгаряния – 30%. Други двама са в средно тежко състояние и един пациент е вече стабилизиран. Продължаваме да се борим за техния живот", заяви доцент д-р Ивайло Въжаров.

1820117

Жителите на Хитрино се евакуирани. Повечето от тях са настанени при свои близки в региона, а 14 души са в кризисен център в Шумен.

Имотите на гражданите или по-точно техните останки се охраняват от жандармерията. Хората останали без дом ще получат на първо време еднократна финансова помощ. Изплащането на тази помощ започва от днес и тя е в размер на 325 лв., каза по Нова телевизия социалният министър в оставка Зорница Русинова.

Най-късно в понеделник междуведомствената комисия, която оценява щетите, ще трябва да представи на премиера в оставка Бойко Борисов доклад с предложения за справяне с бедственото положение. Евакуацията се наложи, за да бъде осигурена безопасността на жителите при разчистването на авариралите цистерни.

Тази сутрин започна операцията по източването на цистерните. Процесът е сложен и опасен, а целта е композицията да бъде обезвредена. Тя ще продължи най-малко две денонощия. Ще се работи предимно в светлата част на деня.

"Обезвреждането е започнало, но имаме усложняване на обстановката заради изтичане на газ от две цистерни", обясни Румяна Бъчварова. Тя призова за спокойствие и време, за да се вземе най-доброто решение.

Прокуратурата продължава разследването на инцидента. Разпитани са тримата машинисти. Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че е изключително рано да се каже при какви обстоятелства е настъпило транспортното произшествие.

Работното обвинение е причиняване на смърт и на материални щети в изключително големи размери по непредпазливост, за което законът предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода.

От Национална компания "Железопътна инфраструктура" съобщиха, че са дерайлирали 12 вагона. Според събраните първоначални данни има скъсване между 5 и 6 вагон, но не е ясно дали това е причината за инцидента или следствие от него.

Свалени са данните за скоростта на влака и в момента са в Националната следствена служба за да бъдат разчетени. Работи се по версия, че влакът е влязъл в гарата с превишена скорост.

Понеделник, 12 декември 2016 г., е обявен ден на национален траур.

Водещи

Най-четени