Внимание! Как да шофираме върху сняг и лед 02.12 | 10:26

Какво препоръчват експертите

От iNews.bg

Може и валежите от сняг вече да спряха, но определено обстановката по пътищата не е сред най-спокойните. Заледените пътища създават много опасности за всички, които сядат зад волана. С какво обаче трябва да внимаваме по-специално, така че да предпазим нашия живот, както и този на другите?

Едно от най-важните неща е автомобилът ни да е напълно оборудван, че дори и презапасен. Освен това не трябва да се подценява ситуацията. Дори и да ни изглежда платното изключително чисто, трябва да сме много внимателни.

"Да имаме вериги, да имаме лопатка, с която да се откопаем. Не е достатъчно само да изчистим стъклото пред нас, трябва да изчистим и снега, който е върху автомобила, защото може този сняг да изхвърчи и да удари някой. Задължително трябва да си носите ръкавици през зимата и кабели”, обясни осемкратният национален рали шампион Димитър Илиев.

Разбира се, важно е колата да е с подходящи гуми, като това важи и за возилаъа 4х4. Гумите са много съществени през зимата. Разликата между спирането с летни и зимни гуми е 14 метра или 15 крачки.

Водещи

Най-четени