Водите на река Места скъсаха дига в покрайнините на Гоце Делчев 29.03 | 12:50

Очакват се съществени повишения за водосборите на р. Места и р. Струма в резултат на снеготопенето

От iNews.bg

Водите на река Места скъсаха дига в покрайнините на Гоце Делчев, в момента областният управител на пътува от Струмяни към скъсаната дига на р. Места, където е свикал щаб на място за възстановяване, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. В момента пораженията от скъсаната дига не застрашават живота на хората, но се налагат спешни и неотложни действия.

На място са свикани управителят на Напоителни системи, директорът на пожарната и експерти, за да намерят най-бързия и сигурен начин за ограничаване пораженията от скъсаната дига и разливащите се води. Към момента продължават и действията по възстановяване в района на Струмяни и компрометираната вчера дига.

 

Заместник-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров заяви в интервю за агенция "Фокус", че се очакват съществени повишения за водосборите на р. Места и р. Струма в резултат на снеготопенето.

 

Във връзка с почистването на речните корита, той припомни, че в населените места те са отговорност на кметовете на общините, извън населени места са отговорност на областните управители, а там, където има наличие на диги, отговорността е на "Напоителни системи”.

"Сигурен съм, че по места всеки отговорен за отделен обект, е направил възможно най-доброто, за да осигури проводимост на речните легла. Както нееднократно сме заявявали, осигуряването на проводимост, заедно с поддържането на добро техническо състояние на язовирите и поддържане на висок ретензионен обем, са най-важните неща, които могат да се направят”, каза още заместник-министърът.

Водещи

Най-четени