Военната полиция ще помага и при бедствия 12.05 | 16:19

С приетия от депутатите текст се създават военно полицейски формирования, като част от въоръжените сили

От Кремена Бедерева

Военно полицейските формирования ще контролират спазването на обществения ред и военната дисциплина от военнослужещите.

С приетия от депутатите текст се създават военно полицейски формирования, като част от въоръжените сили, които ще могат да съдействат при хуманитарни кризи, в действия срещу разпространение на оръжие за масово поразяване и терористични актове.

Това предвижда приетият на първо четене от парламента правителствен законопроект за военната полиция.

Две структури влизат в състава на военната полиция - служба "Военна полиция" към министъра на отбраната и военно полицейски формирования, организирани в роти, взводове и отделения.

Военната полиция е част от въоръжените сили и осъществява охранителна дейност за предотвратяване, пресичане и защита от противозаконни посегателства на лица, обекти, имущество, въоръжение, техника и мероприятия, отбелязва още БТА.

Сред задачите е и контрол върху използването на военни превозни средства, спазването на установения пропускателен режим при влизане и излизане от охранявани обекти на Министерството на отбраната.

Глоба от 50 лв. ще се налага на всеки, който без уважителни причини не се яви в служба "Военна полиция", след като е бил редовно призован, а при повторно неявяване - санкцията е 100 лв.

Между 100 до 300 лв. ще се глобява за неизпълнение на писмено разпореждане на орган на служба "Военна полиция", направено в кръга на нейните правомощия.

Противозаконно възпрепятстване на орган на служба "Военна полиция" да изпълнява правомощията си, се санкционира от 100 до 500 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание, записаха депутатите.

Водещи

Най-четени