Военни хеликоптери се включиха в помощ на Варна 20.06 | 14:09

Насочват се безработни да помагат в аварийно-спасителните дейности

От iNews.bg

Два хеликоптера "Кугър" от състава на Военновъздушните сили излетяха днес около 13:00 часа за района на община Балчик, съобщиха от Министерството на отбраната.

Те ще извършат разузнавателни полети за установяване на мащаба на бедствието и ще имат готовност за спасителни действия и въздушна евакуация на бедстващи хора.

Хеликоптерите ще останат в готовност в района за оказване на помощ на областния кризисен щаб във Варна.

По разпореждане на министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов екипи на териториалните структури на Агенцията за социално подпомагане (АСП) и на Агенцията по заетостта (АЗ) във Варна от рано тази сутрин оказват съдействие на всички институции, ангажирани с ликвидиране на последствията и щетите от бедствието във варненския квартал "Аспарухово".

Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Ръководителите на РДСП-Варна и на дирекцията "Социално подпомагане" - Варна, са в непрекъснат контакт с кризисния щаб в града и с общинските власти в готовност за реакция. От дирекция "Бюро по труда" - Варна, е започнало насочването на безработни за осъществяване на аварийно-спасителни дейности.

Вече са изпратени 30 души и при необходимост ще бъдат насочени още. Създава се организация и в спешен порядък ще започне извършване на социални оценки на засегнатите лица и домакинства за получаване на еднократна финансова помощ. Дейностите ще продължат и в събота, и в неделя. При нужда ще бъдат командировани социални работници от останалата част на страната.

Същите експедитивни действия за оказване на помощ и извършване на социални оценки се предприемат от териториалните структури на АСП и АЗ и в други засегнати от водната стихия райони - Софийска област, Килифарево и Дебелец (област Велико Търново), Добрич. Еднократно финансово подпомагане в размер до 325 лв. ще бъде отпуснато на всички лица и домакинства, които имат право на помощта съгласно Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане за покриване на инцидентно възникналите нужди след наводнение.

Средствата се отпускат от Министерството на труда и социалната политика чрез АСП след извършване на социална оценка. Днес в 14:00 ч. в областната администрация във Варна министър Адемов ще участва в заседанието на Кризисния щаб за справяне с природните бедствия.

Той е придружаван от заместник-министър Лазар Лазаров и изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов. Заедно с местната власт те ще обсъдят спешните действия, които се предприемат за ликвидиране на последствията и на щетите от природната стихия.

Водещи

Най-четени