Военните също протестират 09.11 | 10:59

Полицаите не искат оставки, а развитие на социалната система в МВР, казва синдикалист

От iNews.bg

Военни също са участвали в полицейските протести, които заляха столицата и повечето градове на страната от миналата седмица насам. Това призна в ефира на бТВ бившият министър на отбраната Бойко Ноев. Според думите му в демонстрациите не са участвали само полицаи, а и военни, но те са били там без униформи и в качеството на цивилни граждани.

Той също разкритикува плановете на правителството да прави икономии в бюджета за сметка на разходите за социални придобивки на хората под пагон. Според думите на Ноев рязането на бюджета не е реформа. Бившият военен министър каза още, че се намира в дълбока кризa, особено на фона на сериозния бежански натиск към страната ни и Европа. Причината за проблемите са в нарушения от държавата принципен договор с униформените, както и заради лошото управление на ресурсите.

Според Ноев правителството е допуснало голяма грешка с плановете да намали средствата за сектор "Сигурност" в бюджета за догодина. Той смята и че отговорността за проблемите пада най-вече върху премиера Бойко Борисов. "Той носи цялата отговорност за това, което се случи. По негово разпореждане е дошло това наказание за онези министерства от силовия сектор, които, по думите на финансовия министър, не са правили реформи една година”, каза Ноев. Той класифицира ситуацията и като политически автогол. В тази връзка Ноев смята, че Борисов лично трябва да се извини и да признае грешката си.

Ноев отправи критики и към настоящия военен министър. "Възмутителното е, че Ненчев се кани да прави корабостроителна програма. Тогава, когато Сухопътните войски, които са основната сила, която би помогнала при голям проблем при границите и вътре в страната, ходи гола и боса, няма коли, няма акумулатори...", каза Ноев.

В същото време критики към орязването на парите за силовите ведомства отправи и Галентин Грозев от Синдикален алианс "Сигурност в МВР”. Той се изказа остро срещу пакетът "Горанов”, като го определи като "касапница” и "провокация", което е предизвикала спонтанните протести на полицаите. Грозев заяви, че към днешна дата униформените ще настояват не просто за запазване на съществуващите социални придобивки, а и за развитие на системата и заетите в нея. "Не можеш да имаш уважение и доверие на човек, който изглежда като клошар в собствения си кабинет, с униформа, която в повечето случаи си е купувал сам”, коментира още синдикалистът.

Той уточни, че полицаите не искат и не очакват оставки в правителството заради създалата се ситуация. Според Грозев и колегите му те няма да доведат до решаване на проблемите. "Не е продуктивно да сменяме един политик с друг”, каза той.

Водещи

Най-четени