Военният министър обеща: Няма да се съкращават военни 15.12 | 12:14

Освен това ще се бори за запазване на пенсионната възраст, увери Ненчев във Враца

От Кремена Бедерева

Водят се активни разговори с парламентарните групи, включително с комисията по отбрана и имаме подкрепата да се осигурят недостигащите около 66-67 милиона лева в бюджета на Министерството на отбраната за следващата година.

Това се надява министърът на отбраната Николай Ненчев във Враца, който заедон с началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов посетиха военно формирование 54 990 във Враца. Целта на посещението е да се запознаят с организацията и с дейността на възстановеното поделение и материална база.

На въпрос за недостига в бюджета за отбрана и социалното напрежение в армията заради очакваната пенсионна реформа министър Николай Ненчев отбеляза, че проектът за държавен бюджет за 2015 г. се намира между първо и второ четене в Народното събрание и затова се водят активни разговори.

Според него недостигащите средства могат да бъдат осигурени чрез актуализация през следващата година. Друга възможност е средствата от предстоящата продажба на военни имоти с отпаднала необходимост да останат в бюджета на министерството на отбраната, посочи той и допълни, че има подкрепата на парламентарните групи.

Министър Ненков припомни, че ангажиментът да се запази личния състав на Българската армия е не само негов, но е залегнал и в споразумението за управление на правителството. Запазва се обезщетението до 20 заплати при пенсиониране на военнослужещите, каза началникът на отбраната Румен Николов и уточни, че обезщетението отговаря на годините стаж кадрова военна служба.

Той посочи, че след среща с вицепремиера Ивайло Калфин е сформирана работна група, която да работи по пенсионната реформа, така че да бъдат спазени както европейските директиви, така и правата на военнослужещите в Българската армия.

Механизираният батальон в поделение 54 990 във Враца ще може да изпълнява и задачи, свързани с различни кризи и бедствия в региона, посочи вицеадмирал Николов.

Той допълни, че към момента е осигурена 80 на сто от необходимата техника и е назначен около 70 на сто от личния състав на военното формирование, който трябва да е до 250 кадрови военни.

Около 140 от вече назначените са жители на област Враца, каза началникът на отбраната. Средствата за дейността на военното формирование са осигурени, уточни той.

Водещи

Най-четени