Войната по пътищата взема все повече жертви 24.06 | 17:53

Предстоят законови промени и налагане на по-ефективни санкции

От iNews.bg

Броят на жертвите по пътищата започва да се увеличава, информира заяви министър Лиляна Павлова на заседание на транспортната комисия.

Според Павлова една от причините за увеличаването на фаталните инциденти е липсата на камери.

На заседанието бе постигнато споразумение работна група с участието на прокуратурата, изпълнителната власт и народните представители, да набелязва мерки за повишаване на пътната безопасност.

"Предстои да се уточни съставът на работната група", каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Освен за това, в комисията се разбраха и че са необходими законодателни промени.

Според главния прокурор Сотир Цацаров спешно трябва да се промени Законът за административните нарушения и наказания, тъй като вместо да служи като превенция, той стимулира нарушителите.

Според транспортния министър Ивайло Московски е крайно време да се изработи изцяло нов Закон за движение по пътищата. Той отбеляза, че трябва да се намали срокът за ползване на автомобилния парк.

"Може да се завишат изискванията за пунктовете за технически прегледи и без това има достатъчно много", коментира той. Според него положителна мярка ще е товарният трафик да се поеме от железниците, тъй като така ще се облекчи трафикът по автомагистралите.

За последната година в страната са станали над 3000 пътнотранспортни произшествия, загинали са близо 300 души, над 3000 са пострадали в катастрофи.

В 97% от случаите произшествията са по вина на водача на МПС, малко над един процент са по вина на пешеходец. Основна причина за катастрофите е превишената скорост. Други причини са неправилни маневри и изпреварване, отнемане на предимство. Едва 3.46 процента от катастрофите са станали, заради употреба на алкохол от водача. Най-много са катастрофите в населени места - в 71 процента от случаите. По пътища извън населени места са станали 28 процента от произшествията, а на автомагистрали - 6.7 процента, допълва БТА.

Според вицепремиера Бъчварова основен е въпросът как да се ограничи скоростта в населените места, най-вече в големите градове. По думите ѝ липсва ефект от наказателните мерки и санкциите. "Няма финансиране за превенция", заяви вътрешният министър. Според Бъчварова трябва да има акцент върху избягване на рецидивите.

Пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че верният подход по отношение на санкциите за нарушения на пътя е не просто утежняването им, а ефективността им, т.е. нарушителят да знае, че ако бъде санкциониран, няма как да не си плати глобата и ако не я плати, ще бъде лишен от правото да шофира. "За най-тежките нарушения, ако има спиране от движение на автомобила или се отнемат регистрационните табели, дали няма да отидете да си платите глобата", попита Цацаров.

Водещи

Най-четени