Войната по пътя няма край! Всяка пета жертва - пешеходец 25.08 | 22:00

Най-честите причини за ПТП - несъобразена скорост и невнимание

От Цанка Донкова

Пътят е на всички или поне така трябва да бъде. Независимо дали човек е с кола, камион, колело, или пеша, той има право да ползва благото, наречено шосе. Оказва се обаче, че в действителност нещата не стоят така.

Все повече пешеходци стават жертви на пътя. Статистиката сочи, че броят им спрямо миналата година по същото време нараства сериозно. Причините обаче остават същите – несъобразена скорост и невнимание на участниците в движението.

Според черната статистика на полицията всяка пета жертва на пътя се оказва именно пешеходец.

Само за първите осем месеца от тази година 84 са загиналите пешеходци. В сравнение със същия период на миналата година броят на смъртните случаи е нараснал с 30%, съобщава Нова телевизия.

Половината от загиналите пешеходци са на възраст над 65 години. В момента на територията на цялата страна се извършват специализирани полицейски операции. Има и увеличена контролна дейност.

Необезопасените пешеходни зони, липсата на светофари и зебри, както и рисковете, на които се подлагат пешеходците, често се оказват и едни от основните причини за пътните инциденти, завършващи с фатален край.

Водещи

Най-четени