Връщаме на Турция нелегалните бежанци 05.05 | 16:46

София и Анкара подписаха протокол за сътрудничество в рамките на споразумението ЕС-Турция

От iNews.bg

България започва да връща в Турция бежанците, които са влезли в страната ни нелегално. За целта днес в Анкара вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова подписа с турския си колега Ефкан Ала двустранен протокол за прилагане на Споразумението за връщане на нелегалните мигранти, сключено между ЕС и Турция. Целта на документа е да осигури връщането на бежанците, пресекли незаконно българската граница, обратно на турска територия, а също и да пресече пътищата на нелегалната миграция и на хората, организиращи нелегалния трафик, съобщи БТА. 

Церемонията по подписването се състоя в турското министерство на вътрешните работи с участието на делегациите на двете страни, работили по изготвянето на документа.

След нея Бъчварова отбеляза и напредъкът ни по присъединяването към Шенген, за което принос имат и двете ни южни съседки. "През последните месеци успяхме да постигнем и изграждането на тристранен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция на ГКПП "Капитан Андреево”. Центърът се финансира и изгражда в рамките на Плана за действие за изпълнение на неотложни мерки във връзка с присъединяването на България към Шенгенското пространство. Целта е чрез него да се осигури оптимална функционалност на представителите на трите държави, да се постигне по-ефективно и тясно сътрудничество и обмен на информация в реално време в областта на миграцията, организираната престъпност и тероризма", отбелязва вицепремиерът. 

От началото на тази година нелегалният трафик през българо-турската граница е намалял с около 20%. С подписаното днес споразумение се очаква да се постигне още по-голям ефект.

"България е първата европейска държава, с която подписахме такъв протокол, защото смятаме, че благодарение на него, ще осигурим ефективно действие на процеса за обратно връщане на бежанците от една страна, а от друга - ще укрепим сътрудничеството и съвместните мерки за спиране на нелегалната миграция", посочи Ефкан Ала. И допълни, че турците са напълно готови да изпълнят ангажиментите си.

Водещи

Най-четени