Връщат закъсалите българи от Швеция с автобуси 26.07 | 15:27

Хората заминали за сезонна работа в скандинавската държава без трудови договори

От Деляна Петкова

198 от изпадналите в беда български граждани, пристигнали на сезонна работа в Швеция, пътуват за България с три автобуса, съобщиха от Министерството на външните работи.

Автобусите са осигурени от шведските власти, а българското посолство е осигурило храна и вода за цялата група.

Останалите измамени българи ще се приберат с шест микробуса на МВнР и два автобуса на Министерството на отбраната. Разходите за тях ще бъдат покрити със средствата, отпуснати от Министерския съвет преди ден.  С бусовете у нас могат да се приберат 42-ма души, а с рейсовете - 93-ма.

В момента училище в Стокхолм е оборудвано с легла и душове. Там се настаняват следващите групи българи.

В Стокхолм пристигна и ръководителят на Службата по трудови и социални въпроси в мисията на България в Берлин, който да окаже съдействие на посолството ни в шведската столица.

Случаят с измамените сезонни работници се разчу преди около седмица. Група българи се оплакаха, че с тях са се държали като с роби и затова са избягали от своя работодател, при когото работели без договори.

Българското посолство в Стокхолм обаче обяви, че няма пари, за да съдейства за прибирането на хората по домовете им в България.

Именно този случай накара външният министър Николай Младенов да поиска работна група, която да анализира и предложи закон, който да регламентира задълженията на българската държава спрямо сънародниците ни в чужбина.

И в момента има подобни текстове, но те са разхвърляни из различни нормативни актове и понякога българите имали нереалистични очаквания, бяха мотивите на външния министър.

Водещи

Най-четени