Връщат телефон 150 30.05 | 20:25

Спешната помощ е проблем, който не може да се реши за кратко, призна премиерът

От iNews.bg

Министърът на здравеопазването Таня Андреева съобщи, че ще има паралелна телефонна линия 150, за да се улесни работата на спешната помощ.

"Вероятно ще създадем паралелна линия 150, защото знаете, че 112 е европейски номер и няма как да го отменим, но ще има паралелна линия с оглед по-бърза връзка и по-бързо реагиране от страна на диспечерите и на екипите на "Спешна помощ", посочи министърът.

Андреева подчерта, че заплатите не са решение на проблемите в спешната помощ и каза, че е получила сигнали, че има политически натиск част от служителите да излязат на протест.

"Спешната помощ е проблем, който не може да се реши в кратки срокове", призна премиерът Пламен Орешарски.

По думите му системата не може да се подобри само с увеличаване на заплати, предаде БНР.

"Спешната помощ е проблем. Подчертавал съм го. Дори и в програмата е записано, че приоритетна мярка е стабилизиране на спешната помощ. Сигурно не сме направили достатъчно, но за съжаление последният неприятен случай е още един повод да се прегледа цялостното функциониране на системата и да се работи върху слабите пунктове в нея. Безспорно заплащането там е доста важно, за да могат да се привлекат кадри. Има недостиг и на кадри, и на техническо оборудване, но това трудно може да се направи за кратко време. Но не мисля, че може да се оправи системата само и единствено с увеличение на заплатите", каза Орешарски.

Той добави, че правителството на този етап няма да прави актуализация на Здравната каса.

Водещи

Най-четени