Все по-малко мъже учат децата ни - професията се феминизира 14.09 | 13:10

Над 60% от преподавателите в страната са жени

От Цанка Донкова

Емблематичната песен "Учителко любима" на Росица Кирова съвсем скоро може да се наложи да се замени с "Учителю любими". Това ще се случи, ако нов план на просветното министерство бъде приложен. Идеята е да се привлекат повече мъже за преподаватели. Това е записано в проекта на новата оперативна програма "Образование и наука", която служебният министър Румяна Коларова е предложила за обществено обсъждане.

Със средства от Брюксел експертите от ведомството ще правят обучения и ще финансират мерки, които да привлекат обратно в класните стаи представителите на силния пол. Сега едва 40 % от учителите в страната са мъже. Това според просветните експерти се отчитат като негативно, тъй като професията все повече се феминизира, съобщава в. "Преса".

За обучение и квалификация на педагози от ведомството планират да похарчат 55 милиона лева в следващите седем години. Средствата са предназначени не само за премахване на неравномерното разпределение на мъже и жени в училищата, но и другите най-належащи проблеми на заетите в системата.

Един от най-критичните фактори е демографският. Според данните на просветното ведомство броят на учителите до 49-годишна възраст намалява непрестанно. В същото време до 2017 г. близо 40% от учителите ще се пенсионират.

Постоянно намалява броят на младите хора, които се отдават на преподаването. България попада в последните 30 държави по ниво на подготовка на педагогическия персонал. Българските учители са и най-бедните в Европа. Те получават средно малко под 5000 евро на година.

Това е прекалено малко, тъй като дори в страни от бившия съветски блок като Чехия педагозите вземат по 14 000 евро за 12 месеца труд. В скандинавските държави, Франция и Англия пък възнагражденията стигат и до 40 000 евро на година.

Последният път, в който заплатите на всички преподаватели са били увеличени е преди 8 години по време на голямата учителска стачка. Оттогава досега пари за педагозите са осигурени още веднъж, и то за увеличаване само на минималните възнаграждения на преподавателите.

Водещи

Най-четени