Всеки 6-ти мигрант в Харманли с краста, имат въшки и гнойни рани 02.12 | 16:01

При 81 зарадени от 500 прегледани шефката на РЗИ твърди, че няма опасност от епидемия

От iNews.bg

Въпреки твърденията на лекарите специалисти от ВМА, че в мигрантския лагер в Харманли всичко е наред и няма никакви заразни болести, сега се оказа, че там има краста. 81 от прегледаните до момента 500 души в Центъра за настаняване на бежанци в Харманли имат краста, са установили кожните лекари, които преглеждат чужденците, предаде БТА.

Това означава, че всеки шести мигрант в центъра е заразен с краста. В същото време директорката на РЗИ-Хасково Соня Димитрова заяви, че "няма опасност от епидемия от каквато и да е кожна зараза".

Освен имащите краста, сред бежанците са установени и 17 случая на гнойни кожни заболявания, а двама от пациентите били и с въшки. Установени са и болни от варицела, бронхит, ангина и др. Наложило се е хоспитализирането на 13 пациенти, като 7 са приети в инфекциозно отделение, а 6 - в детско отделение на МБАЛ – Хасково.

До медицинските прегледи на мигрантите се стигна след бунта в лагера в Харманли. До него пък се стигна, след като местното население изрази притеснение, че от Центъра за настаняване на бежанци може да се разпространи зарази от кожни болести. Това доведе до поставянето му под карантина, което предизвика и крайната гневна реакция на мигрантите.

По информация на БНР щетите след бунта са на стойност 100 000 лв., след като бяха изпочупени стъкла, мебели и кухненско обзавеждане в изцяло ремонтираната сграда. За възстановяване на базата ще бъдат използвани част от 160-те милиона лева, които Европейският съюз отпусна спешно на страната за справяне с бежанския натиск.  

Водещи

Най-четени