Всеки трафопост със СОТ! 07.12 | 17:49

Такава идея има след инцидента с блока в Бургас. EVN започва да обезщетява жителите му

От Диана Цветкова

На всеки трафопост да се поставя СОТ, за да се предотвратят кражбите, които зачестяват напоследък.

Тази идея анонсира енергийният министър Делян Добрев, който участва на кръгла маса в Бургас, организирана по повод инцидента от 16 октомври, когато се взриви трафопост в жилищен блок в града, оставяйки няколко семейства без дом.

На дискусията присъстваха и областният управител Константин Гребенаров, представители на EVN, депутати и представители на местната противопожарна служба.

Добрев заяви, че е готов следващата седмица да инициира промени в наредбите, които ще дадат повече сигурност и по-голяма безопасност при боравенето и работата на трафопостовете.

Освен поставянето на охранителни системи, други идеи са да се забрани монтирането на трансформатори без нивомери за маслото, да се поставят задължителни предпазни клапи, както и т.нар. "вградени трафопостове" в сгради да бъдат на самостоятелна конструкция и фундамент от основата на постройката, за да се избегнат шумът и вибрациите, отбелязва БТА.

От понеделник (10 декември) пък EVN започва да обезщетява жителите на пострадалия при взрива бургаски блок.

Това стана ясно на кръглата маса, след като хора от блока се оплакаха, че не са получили никакви средства, независимо че вече комисия от EVN и общината направи оглед на мястото на взрива.

Обезщетяването им ще започне в понеделник и ще приключи до началото на 2013 г., обещаха от електроразпределителното дружество.

Водещи

Най-четени