Всеки трети първокласник у нас е с наднормено тегло 29.04 | 21:25

Двойно повече са затлъстелите българчета само за седем години, показват анализи на експерти

От Теодора Кокаланова

Всеки трети първокласник у нас е с наднормено тегло. Този факт нарежда страната ни на шесто място в Европейския съюз по затлъстяване на деца от 11- до 17-годишна възраст. Само за седем години затлъстелите българчета са станали двойно повече, показват анализи на експерти. Оказва се, че въпреки различните програми и часове по здравословно хранене и начин на живот на подрастващите в училище проблемът си остава.

В Силистра решиха да сменят подхода с по-иновативен, като представят пред децата истините за храната и здравословния начин по един нестандартен и любопитен начин. Д-р Въздухаров, д-р Гладников, д-р Бълбуков и още техни колеги разпънаха в двора на силистренското СОУ "Кирил и Методий" палатките на своята "Детска здравна къща" и приканиха децата да видят, че здравословният живот не е труден избор.

"Здравното приключение" е предназначено за децата от 1-ви до 4-ти клас. "Представят се осемте здрави принципа", отбеляза представителят на фондация "Грижа за здравето" Ангел Ангелов. По думите му това, което засягат те, са правилното хранене, излагането на чист въздух, слънчева светлина, независимостите, водата, както и правилното използване на движението.

"Представянето на здравните истини и правила е изключително нагледно и забавно. Даваме им възглавничка, за да знаят колко сън е нужен на човек – за възрастните, децата, бебетата", допълни Донка Петрова. Според преподавателите, които всеки ден виждат какво децата избират за ядене, битката за техния здравословен избор няма да е лека. И задължително започва от семейството.

"Може би храната, която се предлага в хранителните магазини, е оказала много голямо влияние още от ранна детска възраст", смятат учителите. Хубавите, шарени, лъскави опаковки и на чипсовете и на всички останали вредни продукти само пречат на нормалното развитие на подрастващите. По думите на преподавателите трябва да мине време, за да осъзнаят малчуганите, че лъскавите опаковки не са полезни.

Тук обаче те подчертават, че за да има успех подобна кауза, е необходимо огромното и непрестанно съдействие от страна на родителите. Инициативата е на фондация "Грижа за здравето", подпомогната от Регионалната здравна инспекция, а намеренията са нестандартното обучение да продължи и при по-големите ученици, съобщи TV7. 

Водещи

Най-четени