Всички асансьори задължително с телефони до 2016 г. 09.11 | 11:00

Реновирането на старите кабини ще струва до около 2200 лв. на етажната собственост

От Десислава Маданска

Всички асансьори, произведени преди 2002 г., трябва да разполагат с монтирани телефони за свързване със сервиз при евентуална авария. Това предвижда наредба, публикувани на сайта на икономическото министерство, информира в. "Телеграф". Целта е при евентуално засядане на пътници между етажите, веднага да може да се сигнализира на техниците, които да отстранят повредата.

По думите на Евстати Варсанов, изпълнителен директор на фирма за асансьорни монтажи, цената на устройството заедно с инсталирането му е 320 лв. С такава връзка трябва да бъдат снабдени всички асансьори до 2016 г.

Освен с GSM кабините ще трябва да са снабдени и с допълнителна врата, която трябва да предпазва пътниците при движение на кабината, както и да намали площта й с цел да не се качват повече хора от допустимото.

За да се сдобие с допълнителна врата на асансьора, етажната собственост ще трябва да плати между 650 и 1300 лв. Това изискване пък трябва да се изпълни до 2015 г.

Наредбата предвижда още да се монтират в асансьорите уреди за контрол на товара. Те струват между 550 и 600 лв. Чрез тях кабината няма да тръгва от етажа, ако е претоварена.

Според Варсанов, за да се реновира старият асансьор и да се изпълнят изискванията от наредбата, ще трябва входът да отдели по около 2200 лв.

Броят на асансьорите, които трябва да се модернизират, е около 60 000. 

Водещи

Най-четени