Всяка втора община в България заплашена от наводнения 19.10 | 17:16

Хората от рисковите райони да се застраховат или изселят, съветва експерт от МОСВ

От iNews.bg

По предварителна оценка в половината общини в България има райони със значителен риск от наводнения. Ековедомството е изработило карти за рисковите участъци и ще ги представи за обществено обсъждане. Това съобщи по БНР директорът на дирекция "Управление на водите" в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) Асен Личев.

Той препоръча на хората да проверят дали се намират в район с риск от наводнения, за да преценят дали трябва да застраховат имотите си или да се преместят да живеят на друго място. "Отговорността е персонална", категоричен бе Личев.

Експертът от МОСВ призова гласоподавателите да искат от кандидат-кметовете да им обещаят, че ще предприемат мерки, които да намалят риска от наводнения.

Личев увери, че в момента у нас безстопанствени язовири няма. От обявените преди време в предаварийно състояние 61 обекта сега са останали само 9 и по тях се работи. Язовирите в предаварийно състояние пък са санирани.

Проверени са общо 1214 участъка за проводимост на речните русла, като при 786 е установена нарушена проводимост. Тези участъци са подредени по приоритет и са внесени в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, за да получат финансиране, каза още експертът.

 

 

 

Най-четени