Всяка фирма средно с по 5 нарушения спрямо работниците 19.10 | 16:55

Предприятия у нас платили над 20 млн. лв. забавени заплати след акции на Инспекцията по труда

От iNews.bg

Компаниите, които развиват дейност у нас, са правили средно по 5 нарушения на закона спрямо работниците си през първите 9 месеца на т.г. Това показват последните данни от проверките на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ИА ГИТ). През разглеждания период са били проверени 31 667 предприятия, в които работят 1 236 010 човека. Констатираните от инспекторите нарушения са общо 170 624. Така на всяка фирма се падат средно по малко над 5 действия в разрез със закона.

От констатираните нарушения почти поравно са тези, свързани с задължението на работодателите да осигурят на служителите си безопасни и здравословни условия на труд. Другата половина пък са били свързани с неспазването на разпоредбите за работното време, задължителните за служителите почивки, своевременното подписване на трудови договори, нарушения относно плащането на заплати и т.н. За първи път от 2010 г. насам обаче първият тип са повече, макар и с малко, от втория.

За установените нарушение от Инспекцията по труда са издали общо 165 864 предписания, която задължително работодателите е трябвало да изпълнят в определен срок. Освен това са били издадени и 7331 акта. От тях 1842 броя са били за работа без подписан трудов договор.

От началото на годината до края на септември след намесата на Инспекцията по труда работодатели са изплатили забавени заплати в общ размер на 20.5 млн. лв.

От ведомството отчитат и положителен ефект от въведените по инициатива на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин еднодневни трудови договори. Според данните на ИА ГИТ до момента са регистрирани 77 688 такива контракта. Най-голяма част от тях се дължи на производители на грозде – 25 633, след това се нареждат производители на малини, картофи и др.

Водещи

Най-четени