Втори ден скандали между ГЕРБ и БСП за енергетиката 24.01 | 14:30

Социалистите: Внасяме ток. Петкова: Съседите ни връщат предоставена по-рано помощ

От iNews.bg

ГЕРБ и БСП продължават втори ден да се карат на тема енергетика. След като вчера представители на социалистическата партия обвиниха управляващите, че политиката им в сектора е провал и че реално в България е бил въведен режим на тока заради спрения износ, а от ГЕРБ обявиха, че това е лъжа, днес дразгите по темата продължават.

Докато Жельо Бойчев и Таско Ерменков от БСП даваха брифинг в парламента на тема енергетика и съобщиха, че от ЕСО вчера са изпратили писмо на енергийния министър в оставка Теменужка Петкова, в което се предупреждава, че електроенергийната система на България е в състояние на тревога, председателят на комисията по енергетика Делян Добрев започна да задава въпроси към тях. На място, за да даде обяснение, дойде и самата Петкова, предаде БГНЕС.

В началото на брифинга Жельо Бойчев посочи, че вчера БСП са били обвинени в лъжа и игра със страховете на хората, заради изнасянето на данни за сектора. "Много е трудно да отговориш на ГЕРБ, понякога е безсмислено. Но в интерес на истината и в това гражданите да бъдат информирани, ще предоставим само факти", каза той. Бойчев цитира писмото от изпълнителния директор на ЕСО до Петкова, в което се казвало, че "България реализира внос за потребление на електроенергия, достигащ до 175 мегавата на час, които покриват недостига на електроенергия в страната, въпреки активирането на всички резервни електропроизводствени мощности в страната. "С цел намаляване на потреблението по същество в България вече има режим на тока. Той все още е само за индустриалните предприятия”, цитира Бойчев писмото от директора на ЕСО.

Теменужка Петкова обаче категорично отрече това да е вярно. "Електроенергийната система на страната е стабилна и няма риск и проблеми с електрозахранването", увери тя, цитирана от БНР.

Енергийният министър уточни, че няма внос на електроенергия в България. "Това, което ние сме поискали е съответно да ни бъде върната тази помощ, която ние сме дали на Турция, съответно на Сърбия и на Гърция", допълни тя.

След което отправи и остри реплики към БСП. "Искам българските граждани да бъдат спокойни. Рисковете са само в главите и в желанията очевидно на някои, които искат да дестабилизират тотално държавата", каза Петкова.

Водещи