Възможен е ремонт на кабинета след местните избори 05.05 | 14:46

Най-застрашените министри са Петър Москов и Ивайло Калфин, според анализ на Института за дясна политика

От iNews.bg

След изборите наесен ГЕРБ ще затвърди и увеличи позициите си в местната власт, а БСП ще загуби традиционни позиции. Това се посочва в анализ на Института за дясна политика за периода март - април, който беше представен във вторник.

Според анализа ГЕРБ е относително стабилна, парламентарното мнозинство - също. Основният фактор за тази стабилност е липсата на реална управленска алтернатива и тежко фрагментиране на опозицията. Гаранция за стабилността на правителството са добрите отношения между Реформаторския блок и ГЕРБ, смята председателят на института Нено Димов. Според него обаче се наблюдава забавяне на реформите в здравеопазването и пенсионното осигуряване. Това е и причината да се прогнозират промени в правителството след местните избори наесен, поясни Нено Димов.

Според прогнозите именно Петър Москов и Ивайло Калфин са най-застрашените министри в кабинета.  "Не мога да предскажа кои ще са министрите при евентуален ремонт на кабинета. Но със сигурност има два сектора, в които реформите наистина буксуват, това са здравеопазването и социалната реформа. И в двете сфери имаше претенция за бързо решаване на проблемите, но и двете сфери зациклиха. Разбира се, до местните избори има още време, така че не е ясно как ще се развият тези два сектора, но към момента забелязваме явно забавяне на реформите".

Според политолога Деян Христакиев, след предсрочните парламентарни избори през 2014 година в България се е оформила пълноценна, постпреходна десница, която е намерила своите механизми за взаимодействие и е създала правителство. В левицата обаче тече процес на силна фрагментация. Той очерта 3 основни групи, които ще се борят за овладяване на лявото пространство.

"Първата група е т.нар. "традиционна левица". Това са хора с предимно носталгичен вот, но в момента тя изглежда амортизирана и застаряваща. Ако БСП продължи да се придържа единствено към тази ниша, тя ще забави своето стопяване, но ще го направи необратимо. В тази ниша на традиционните леви, БСП води тежка битка с АБВ. Втората група, която претендира за лявото пространство, ние наричаме "радикални носталгици". Това са нови политически сили от типа на партията на Велизар Енчев, която води тежка битка с Атака за овладяване на русофилския, радикален вот. Тази ниша е част от електорат, който БСП постоянно губи. Третата група е групата на т.нар. "нови леви" – зелените движения и широки либерални среди. Това са интелектуални леви, които искат да направят нов прочит на Марксизма. Десницата ще бъде десница на стабилността и консолидацията. Затова ролята на левицата ще е да реализира нови идеи и да търси нова постройка за политическата система", обясни Христакиев, цитиран от БНР.

Според анализа на Института за дясна политика ПГ на АБВ и Георги Първанов са в две паралелни плоскости, а след местните избори напрежението в партията ще се покачи и формацията ще се откаже от своя създател. "Един от партньорите във властта - АБВ, ще се обърне срещу лидера си Георги Първанов, но дори и да излезе от властта, това няма да разклати управлението", прогнозира Димов. Причината - стабилността на кабинета зависи от отношенията на Реформаторския блок с ГЕРБ.

ДПС продължава да се намира в криза, въпреки частичния успех на изборите в Сърница. "Откакто г-н Местан стана председател на Движението за права и свободи, постепенно, но постоянно, то губи от своята физиономия.

"Всъщност това, което се очертава като тенденция, е десницата да престане да бъде реформаторски фактор, а да бъде стабилизиращ фактор", добави Димов.

Анализът на института сочи още, че вицепремиерът Румяна Бъчварова е най-влиятелният член на правителството след министър-председателя Бойко Борисов.

Водещи

Най-четени